Aktuális promóciók:
Megnézem

Hogyan szállítsunk vízi sporteszközt szabályosan és biztonságosan?

Kajakok és kenuk szabályos és biztonságos szállítása


Kajakok és kenuk szabályos és biztonságos szállítása

A vízi sport szerelmeseinek érdemes tudni, hogyan szállítsuk eszközeinket biztonságosan és szabályosan. Ebben a témában rengeteg jogszabály van, viszont ezzel nem fárasztanám az olvasót, ezért rövidítve, összefoglalva, lényeget kiragadva fogom ezeket ismertetni. A jogszabályok nagy része a balesetek megelőzése érdekében szabályozza a szállítást. Mondanom se kell, hogy sem mi, sem a kajak, sem a közlekedésben résztvevők nem örülnének, ha szállítás közben a kajak nem maradna a helyén. Amúgy a vízi sporteszközökben keletkező sérülések nagy része szállításnál vagy a vízparton keletkezik. (A vizet azért elég jól bírják!) :)

 

Szállításra vonatkozó KRESZ szabályok

A jogszabály szerint szállított eszközökkel és utasokkal együtt nem haladhatjuk meg az autó megengedett össztömegét. Ez általában nem is szokott gond lenni, inkább a tető (vagy tetőcsomagtartó) teherbírása szokott gond lenni. Nem jellemző, hogy a rend éber őrei súlymérést végeznek, de mint tudjuk, az ördög nem alszik. Az autónk megengedett össztömege a forgalmi engedély F.1-es bejegyzésében található.
A jogszabályok többi része a rögzítés feszességéről és biztonságosságáról szól. Laza rögzítésért is büntethetnek! Gondoskodnunk kell arról is, hogy a vezető látóterébe ne lógjon be a hajó orra, illetve, hogy az autó fényjelző berendezései a forgalomban résztvevők számára mindig látható legyen. Érdemes az eszközöket az autó hosszanti tengelyével párhuzamosan rögzíteni, ugyanis a ferdén felrögzített kajak befolyásolhatja az autó irányíthatóságát, ami szintén büntetéshez vezethet.
A szállítandó eszköz magasságára is van jogszabály: rakománnyal együtt nem haladhatja meg a 4 métert. Nem jogszabály, de talán még azoknál is fontosabb, hogy garázsba NE menjünk be eszközzel a tetőn, mert durva károk keletkezhetnek! Van előírás arra is, hogy az autóra „natúr módon” nem lehet eszközt rögzíteni, mindenféleképpen kell minimum egy tetőcsomagtartó. A szállított eszköz elöl-hátul nem lóghat ki 40 centiméternél jobban és túllógás esetén meg kell jelölni egy 40×40 cm méretű piros vagy piros-fehér csíkos zászlóval (ez tényleg így van a jogszabályban J - 47. § 6-os bekezdés, ha nem hiszed). Oldalra való kilógás esetén maximum 2,5 méter szélesek lehetünk. Ebből következik, hogy például egy Peugeot 206-oson (383 centiméteres autóhossz) nem lehet tengeri kajakot (500 centiméter körüli átlaghossz) szállítani, főleg nem 8-at egymás mellett. :D

Vízi eszközök rögzítése

Amennyiben az autón van tetőcsomagtartó, máris gondolkodhatunk a továbbiakon. Ha esetleg nincs csomagtartó, a Thule teljes termékpalettája elérhető üzleteinkben.

Ha csak egy-két alkalomról van szó, a „hevederezés” egy viszonylag olcsón kihozható megoldás lehet. Ám ilyenkor meglehet az esélye, hogy vagy megsérül az eszköz, vagy nem lesz elég feszes, stabil. Professzionális 300 kg-os szakítószilárdságú Thule hevedert (2x4méter) 7000 forintért lehet kapni. Hevederezésnél figyeljünk arra, hogy a heveder közvetlenül a hajó mellett érintkezzen a csomagtartóval, az oldal irányú elmozdulás elkerülése végett. Az utazás közbeni idegesítő sípolás elkerülhető egy apró trükkel: azokon a spanifereken, ami nem fekszik fel a hajótestre, csavarjunk egyet. Gumipókkal való rögzítést egyáltalán NEM ajánljuk! A kamionosok által használt racsnis rakományrögzítőket is kerüljük, ha lehet, mert pillanatok alatt megroppanthatja a hajót. Hosszabb hajókat elöl hátul is kell rögzíteni! Szörfhöz és SUPhoz nem javalott a hevederezés, a sérülékeny külső burkolat miatt.

Ha több alkalomról van szó, érdemes elgondolkodni valami szállítóeszközön. Kényelmesebb, gyorsabb, biztonságosabb, mint simán a rudakhoz kötni a hajót. Sok fajta van (univerzális, zárható, oldalt terheljük a hajót, ül a hajó, meg van a Hullavator Pro), ezért a teljesség igénye nélkül mutatnék pár Thule tartó:


Thule 520-1 ( https://herbalyauto.hu/thule-520-1-kajaktarto/ )

 • két kajak szállítására alkalmas
 • acél és alumínium rúdra is szerelhető
 • rögzítő hevederek, heveder csat borítóval

Kajakok és kenuk szabályos és biztonságos szállítása

 

Thule 832 ( https://herbalyauto.hu/thule-wave-832-szorfszallito/ )

 • két szörf szállítására alkalmas
 • acél és alumínium rúdra is szerelhető
 • rögzítő hevederek, heveder csat borítóval

Kajakok és kenuk szabályos és biztonságos szállítása

 

Thule 895 ( https://herbalyauto.hu/thule-dockgrip-895-vizi-sporteszkoz-szallito/ )

 • szörföt, kajakot, kenut is tud szállítani
 • állítható szélesség és dőlés
 • acél és alumínium rúdra is szerelhető
 • rögzítő hevederek, heveder csat borítóval

Kajakok és kenuk szabályos és biztonságos szállítása

 

Thule 810 ( https://herbalyauto.hu/thule-sup-taxi-810-szorfdeszka-szallito/ )

 • két szörf vagy SUP szállítására alkalmas
 • állítható szélesség
 • zárható
 • acél és alumínium rúdra is szerelhető

Kajakok és kenuk szabályos és biztonságos szállítása

 

Thule 898 ( https://herbalyauto.hu/thule-hullavator-pro-898-kajak-szallito/ )
   Itt a képek magukért beszélnek
Kajakok és kenuk szabályos és biztonságos szállítása

 

Szállítsatok kajakot, kenut biztonságosan és legyetek vízen sokat, mert vízen lenni jó! :D
Termékeinkkel kapcsolatban bármi kérdés felmerül, készséggel állunk rendelkezésedre!

Hozzászólások

Király lett a cikk! Thule 895 nagyon bevált.

Értékelje Ön is